Pompoen cake voor de natte herfstdagen

Training | Voeding | Leefstijl

Pompoen cake voor de natte herfstdagen

fitmetingrid pompoencake

Het weer wordt slechter, de dagen worden korter, het is HERFST. Afgelopen weekend lagen ze in grote aantallen in de supermarkt, de pompoen. Ik heb wel eens pompoen gegeten, maar nog nooit zelf klaargemaakt. Dat wordt dus tijd met zo’n gezonde groente.

Pompoen is een typische herfstgroente. Het is familie van de komkommer, augurk en courgette en hoort daarmee tot de komkommerachtigen. De vruchten groeien laag aan de plant op de grond. Hier in Nederland kennen wij voornamelijk de grote oranje pompoenen en de flespompoen in de supermarkt, maar er zijn veel meer soorten.

Vezels en vitamines

De vrucht bevat maar weinig calorieën en erg veel vezels wat goed is voor de stoelgang. Pompoen is rijk aan vitamine C en E, ijzer en calcium. Vooral in de oranjepompoen zit bètacaroteen wat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Deze vitamine is goed voor je huid, maar helpt ook je ogen in optimale conditie te houden. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot droge ogen en een verstoorde nachtzicht.

Ik ben internet wat gaan afspeuren op lekkere gezonde recepten met pompoen. Ik heb vervolgens op inspiratie van een aantal recepten een heerlijke pompoencake gemaakt en deel graag het recept met jullie.

Wat heb je nodig?

300 gram pompoen (ik heb flespompoen gebruikt)
225 gram speltmeel
3 eieren
4 eetlepels honing
40 gram hazelnoten
40 gram rozijnen
2 el pompoenpitten
3 tl bakpoeder
3 tl speculaaskruiden
snufje zout
scheutje neutrale olijfolie

Hoe maak je het?

Verwarm de oven op 180 graden.

Was de pompoen goed, schillen hoeft niet. Snijd de pompoen in gelijkmatige stukken. Doe ze in een ovenschaal en besprenkel met een beetje olijfolie. Verdeel vervolgens een groot deel van de honing over de pompoenstukjes en rooster in de over voor zo’n 20 – 25 minuten.

Laat de pompoen volledig afkoelen en pureer daarna de pompoen samen met het laatste beetje honing tot een glad beslag. Voeg de 3 eieren toe en mix dit kort mee.

Voeg speltmeel, bakpoeder, een snufzout en de speculaaskruiden bij het beslag en meng dit er met een spatel of lepel doorheen.

Bak de pompoencake in 40 tot 45 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 175 graden. De cake is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.

fitmetingrid pompoencake

Nog wat tips:

In plaats van een flespompoen kan je ook aan andere pompoen gebruiken, de hoeveelheid blijft hetzelfde.
In plaats van honing kan je ook maple sirup gebruiken, de hoeveelheid blijft hetzelfde.
Je mag de olijfolie vervangen voor kokosolie, ik heb dit bewust niet gedaan omdat ik geen kokossmaakje wilde.
In aluminiumfolie kan je de cake ongeveer 3 dagen bewaren buiten de koelkast. De cake gesneden in plakjes in de diepvries kan ook.
Probeer ook deze heerlijke moussaka met aubergine.

Fijne herfst!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *