Hoe blijf je fit tijdens de vakantie

Training | Voeding | Leefstijl

Hoe blijf je fit tijdens de vakantie

Je hebt hard gewerkt de afgelopen periode aan je fit- en gezondheid en dan komt ineens je vakantie eraan. Gaat je resultaat naar de malle moeren? Of kan je op vakantie toch genieten en ondertussen fit blijven? Hoe blijf je fit tijdens de vakantie? Als je de volgende tips meeneemt kan je onbezorgd genieten.

BLIJF IN BEWEGING

Een vakantie is een moment om helemaal tot rust te komen. Natuurlijk mag je bijvoorbeeld lekker stilliggen in de zon. Streef er echter naar om dit af te wisselen met actieve momenten, waarin je beweegt of sport. Door in beweging te blijven blijf je niet alleen fit, maar kom je ook mentaal tot rust. Bewegen verlaagt je namelijk je stressniveau. Ook wordt er een geluk hormoon aangemaakt tijdens het bewegen en sporten. Wil je graag bruiner terugkomen van je vakantie? Dan is er nog een groot voordeel. Door te bewegen in de zon word je namelijk egaler bruin! Dus:

  • Ga een dagje winkelen. Voordat je het weet heb je al duizenden stappen gezet.
  • Ga lopen of fietsen in plaats van dat je de auto, bus of taxi neemt naar een locatie.
  • Maak een wandeling na het avondeten.

  DOE EEN SPORTIEF UITJE

  Een vakantieomgeving vraagt vaak om een adrenaline kick. Je stapt wat makkelijker uit je comfort zone of de mogelijkheid is er omdat je even weg bent. Ga bijvoorbeeld wild water raften (hopelijk ga ik dat doen dit jaar), maak een lange hike door de bergen, ga strand surfen of ga snorkelen. Allemaal activiteiten om de omgeving te leren kennen en jezelf een beetje uit te dagen.

  SPORT BIJ JE VAKANTIEACCOMODATIE

  Ik beschreef het al bij punt 1, op vakantie gaan betekend niet dat je 24/7 op je bips moet zitten. Je hebt afgelopen periode hard gewerkt aan je zomerdoelen en het resultaat wil je toch niet kwijt raken door niks te doen? Ga sporten bij je vakantie-accommodatie. En dat is afhankelijk van waar je bent (met 45 graden in Zuid- Europa is hardlopen om 13 uur niet verstandig) wat je kan gaan doen. Pak de fiets, ga hardlopen, ga aqua joggen met het animatieteam op de camping of doe een home workout.

  BEPERK DE INNAME VAN ALCOHOL

  Probeer niet te veel alcohol te drinken. Door alcohol voel jij je niet alleen minder fit, maar het vergroot ook de kans dat je aankomt in gewicht. Dit komt doordat alcohol veel calorieën bevat. Een goede richtlijn is de welbekende quote: ‘Geniet maar drink met mate’. Het helpt ook om tussen je drankjes door een glas water te drinken. Zo drink je vaak automatisch minder. Dit zorgt tevens bij sommige mensen ook voor een minder erge kater. Je droogt namelijk uit door alcohol en door tussendoor water te drinken krijg je meer vocht binnen om dit te compenseren.

  BLIJF GEZONDE KEUZES MAKEN

  Door gezond te eten blijf je fit. Je hebt weet dat volkoren graanproducten en volkoren brood, eieren, peulvruchten, verse groente en fruit goed zijn om te kiezen. Natuurlijk mag je ook af en toe iets ongezonds eten. Een goede richtlijn hierbij is 80% gezond en 20% ongezond eten. Eet bijvoorbeeld gezond tijdens je ontbijt en lunch en eet iets ongezonder tijdens het avondeten. Wil je niet te veel extra eten tijdens je vakantie? Kies dan als je uiteten gaat alleen voor een hoofdgerecht of een hoofdgerecht met maximaal een extra maaltijd (een dessert of een voorgerecht).

  Zoals je hebt gelezen is fit blijven tijdens de vakantie afhankelijk van verschillende factoren. Door genoeg te blijven bewegen, gezond te eten en niet al te veel alcohol te drinken vergroot je de kans dat je fit terugkomt van je vakantie en dat we na jouw vakantie op hetzelfde niveau verder kunnen trainen.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *