Ploppend oor tijdens het trainen

Training | Voeding | Leefstijl

Ploppend oor tijdens het trainen

Ploppend-oor-fit-met- ingrid

Plop in je oor

Gisteravond na mijn crossfit workout vertelde een medesporter dat ze aan één oor niet zo goed hoorde als gevolg van een plop tijdens de training, ofterwijl een ploppend oor. Een tijdje geleden gebeurde dit ook in een training met een klant, bij grote krachtinspanning kreeg ze een plop in haar oor. Omdat ik dit verschijnsel in de 18 jaar fitnesservaring nog nooit had gehoord ben ik het toen gaan opzoeken. De behandeld arts van de klant bevestigde mijn verhaal, waardoor ik er ook wat van heb geleerd. Ik heb het sindsdien vaker gehoord en kan ik nu gelukkig uitleg geven wat het zou kunnen zijn, zo ook aan de dame bij crossfit gisteren.

Ploporen

De ploporen van een vliegtuigpassagier zijn anders, daar komt het probleem bij een ‘mechanische’ oorzaak vandaag. Door een verstopping in de buis van Eustachius – de verbinding tussen neus en middenoor – kan de lucht niet weg uit het middenoor. Er is door de daling van het vliegtuig drukverschil ontstaan voor en achter het trommelvlies. Met geeuwen, slikken of kauwen kun je dat doorgaans wel oplossen. Vooral gapen is effectief omdat je dan spieren aanspant die helpen bij het ‘klaren’ van de oren. Soms lukt het klaren niet, vrijwel altijd door een onderliggend probleem, bijvoorbeeld een verkoudheid of allergie.

Zware inspanning

Over dichtslaande oren in combinatie met zware fysieke training is nog weinig bekend. Wel is bekend dat het waarschijnlijk een ‘metabole’ oorzaak heeft i.p.v. een mechanische. Als je traint verzuurt je lichaam, door die verzuring kan de trilling van de geluidsgolven in het binnenoor niet meer goed worden omgezet in elektrische signalen naar de hersenen. Vrijwel al het bloed, dus ook vrijwel alle zuurstof wordt naar de spieren gestuurd. Dit kan schade veroorzaken aan het slakkenhuis. Elke keer als dit gebeurd sterven er cellen in het oor en verlies je trilhaartjes. Gebeurd dit te vaak dan kan het uiteindelijk leiden naar gehoorschade.

Het is natuurlijk niet levensbedreigend, maar wel iets om mee op te passen. Heb je vaak een ploppend oor tijdens de training, kijk dan of je niet teveel van jezelf vraagt.

Ploppend-oor-fit-met- ingrid

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *