Gelukshormonen, hoe werken ze?

Training | Voeding | Leefstijl

Gelukshormonen, hoe werken ze?

Gelukshormonen, hoe werken ze?

Weet je hoe je ervoor kan zorgen dat je gelukkiger wordt? Het antwoord vind je in je hormonen. Gelukshormonen. Wist je dat onze gevoelens het resultaat zijn van chemische reacties van de hormonen in ons lichaam? Sommigen zorgen ervoor dat we ons slecht voelen, en andere weer goed. Er is zelfs een hormonale reactie die ervoor zorgt dat je verliefd wordt.

Welke hormonen maken ons blij en hoe kan je ervoor zorgen dat je er zo veel mogelijk van krijgt?

Het goede nieuws is, dat de meest simpele manier om ‘gelukkige hormonen’ te produceren sporten, seks, gezond eten en de buitenlucht zijn. Je wordt alleen al blij van het produceren van gelukshormonen. De hormonen die je gelukkig maken op een rijtje:

  • Endorfine: Kan je een euforisch gevoel geven, het boost je immuunsysteem, vermindert gelukshormonen-fit-met-ingridangstgevoel en gevoeligheid voor pijn. Endorfines zorgen voor minder spanning en helpen je beter te slapen. Daarnaast zorgt dit hormoon ervoor dat je minder honger hebt en je libido verhoogt. Het helpt ook bij de bestrijding van de negatieve effecten van stress.
  • Serotonine: Dit hormoon reguleert je stemming, voorkomt depressies en zorgt dat je je gelukkig voelt. Serotonine wordt vrijgegeven door zonlicht, door het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan goede koolhydraten en door te sporten.
  • Dopamine: Helpt je om alerter te zijn en is gekoppeld aan een orgasme. Als je te weinig dopamine produceert ben je minder geconcentreerd en dat kan chagrijnigheid veroorzaken. Dopamine wordt vrijgegeven door het eten van eiwitrijke voedingsmiddelen en door seks.
  • Phenylethamine: Is het hormoon dat je produceert in het begin van een relatie. Cacaobonen bevatten trouwens phenylethamine – mocht je nog een excuus nodig hebben om pure chocolade te eten…

Je kan de productie van een van deze gelukshormonen op verschillende manieren dus zelf stimuleren.
Maar heb je toch hulp nodig bij het behalen van je doelen en om gelukkig worden? Neem een personal trainer en gelukkig kan ik je ermee helpen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *