Wat is collageen? En waarom is het belangrijk?

Training | Voeding | Leefstijl

Wat is collageen? En waarom is het belangrijk?

Een strakkere huid en soepelere spieren? Collageen kan je hierbij helpen. De afgelopen jaren winnen collageen-supplementen daarom flink aan populariteit.

In dit artikel leggen we uit wat collageen precies is en wat de voordelen voor jou zijn als je het zou gebruiken.

Wat is collageen?

Je lichaam bestaat voor zo’n 15 tot 20% uit verschillende soorten eiwitten. Eiwitten zijn de belangrijke bouwstoffen van het lichaam: ze geven ons energie, zorgen voor spieropbouw en hebben tal van andere belangrijke functies.

Collageen is één van de eiwitten die door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Met gemiddeld 30 tot 40% (1) is collageen het meest voorkomende eiwit in het lichaam.

Waar is collageen goed voor?

Collageen komt van het griekse woord ‘κολλα’, wat lijm betekent. Dit woord omschrijft collageen perfect: het is namelijk één van de belangrijkste bouwstenen van het lichaam. Het vormt botten, huid, spieren, pezen en gewrichten, maar komt ook in bloedvaten, tanden en hoornvlies voor (2).

Collageen is enorm populair omdat het onder andere zorgt voor een strakkere huid en het behoud van soepele spieren/gewrichten en sterke botten.

Waarom collageen gebruiken?

Zoals eerder aangegeven maakt het lichaam zelf collageen aan. Waarom nemen mensen dan collageen poeder of supplementen?

Na ons 25e levensjaar maakt ons lichaam steeds minder collageen aan en van slechtere kwaliteit. Wanneer we de 50 eenmaal passeren, wordt bij veel mensen zelfs helemaal geen collageen meer aangemaakt. Ook roken en teveel suiker en zonlicht hebben een negatieve invloed op de productie van collageen. Manieren waarop dit zichtbaar wordt, is dat onze huid minder soepel wordt en kraakbeen verzwakt.

Om het toch binnen te krijgen, kiezen veel mensen er voor om het door middel van voeding of supplementen aan te vullen. Zo houden we onze huid strak en rimpelvrij, onze spieren en gewrichten soepel en onze organen en botten sterk (2)!

Let op: collageen zit van nature alleen in dierlijke producten zoals vlees. Eet je weinig of liever helemaal geen vlees? Dan leggen we hieronder uit hoe je op een plantaardige manier toch voor meer collageen aanmaak kunt zorgen.

Plantaardig collageen

Collageen poeder wordt vooral gewonnen uit bindweefsel van dieren als vis, rund en kip. Omdat planten het eiwit niet bezitten, leek dit lange tijd de enige manier. Slecht nieuws dus voor mensen met een plantaardige lifestyle… Dat valt gelukkig mee. Want met onze nieuwe Collageen Booster hebben we hier iets op bedacht.

De Collageen Booster is volledig vegan-friendly en bevat ingrediënten die je lichaam zelf gebruikt voor de natuurlijke aanmaak van collageen. Op deze manier zorg je er voor dat je collageen productie van binnenuit weer toeneemt!

Wat doet zelf aangemaakt collageen?

Het collageen dat ons lichaam zelf aanmaakt is het meest compleet. Collageen kunnen we verdelen in zestien verschillende soorten en vier hoofdtypen (3). Deze verschillende typen collageen hebben allen een andere functie in het lichaam.

  • Type 1 – Geeft structuur aan huid, botten, pezen, vezelig kraakbeen, bindweefsel en tanden. 90% van het collageen in je lichaam is van dit type.
  • Type 2 – Maakt elastisch kraakbeen dat gewrichten verzacht.
  • Type 3 – Ondersteunt de structuur van spieren, organen en aders.
  • Type 4 – Voorziet in filtratie en wordt aangetroffen in huidlagen.

Fit met Ingrid is partner van Orangefit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *