Slapen

Training | Voeding | Leefstijl

Slapen

fit met ingrid slapen

Slapen

Slaap is iets heel interessants. We slapen allemaal ongeveer een derde van ons leven. Als je 70 bent, heb je bijna 20 jaar geslapen en 5 jaar gedroomd!

Waarom heb je slaap nodig?

  • Slaap is nodig om te overleven; zonder slaap zul je uiteindelijk sterven. Dit is gebleken uit een onderzoek met dieren. Dieren die gedurende lange tijd wakker werden gehouden stierven uiteindelijk. Dit betekent dus dat je zult sterven als je een lange tijd niet slaapt. Je kunt dus niet zonder slaap.
  • Niet of slecht slapen gedurende een korte periode heeft negatieve effecten op jou en je lichaam. Zonder voldoende slaap worden onder andere je concentratievermogen en je reactievermogen minder. Slapeloosheid heeft ook een negatieve invloed op je emoties en gezondheid.
  • Slapen is belangrijk voor het herstel van de hersenen.
  • Als je slaapt bespaar je energie. Je reageert dan minder op prikkels, dan als je heel rustig en ontspannen bent.

fit met ingrid slapen

 

Belang van de slaapfases

De slaap bestaat uit de kernslaap en de restslaap. De kernslaap bestaat uit 5 verschillende cycli. Hieronder wordt het belang van deze cycli beschreven.

Eerste cyclus
Periode tussen waken en slapen. De spieren verslappen en het voltage van de hersengolven is laag.

Tweede cyclus: lichte slaap
Volledig afgesloten van de buitenwereld. Het voltage van de hersengolven is nog lager geworden.

Derde cyclus
Meer ontspanning, maar het voltage van de hersengolven blijft ongeveer gelijk aan het voltage in de tweede cyclus.

Vierde cyclus: diepe slaap
De spieren zijn volledig ontspannen. De bloeddruk is lager en de hartslag en ademhaling gaan langzamer.

Vijfde cyclus: droomslaap
Het voltage van de hersengolven is ongeveer gelijk aan het voltage in de eerste cyclus. De ademhaling wordt onregelmatiger. Ook gaan de spieren een beetje schokken. De ogen zijn gesloten,maar bewegen snel heen en weer onder de oogleden.[/L]

De eerste vier cycli zijn van groot belang bij het herstel van het lichaam. De hoeveelheid groeihormoon die tussen cyclus 3 en 4 wordt aangemaakt, wordt minder bij een verstoorde slaap. Als je weinig slaapt, wordt er ook minder groeihormoon aangemaakt. Groeihormoon is om verschillende redenen erg belangrijk:

  • Lengtegroei van de spieren
  • Ontwikkeling van de spieren
  • Wederopbouw van de lichaamscellen

Als je een tekort hebt aan diepe slaap, kun je last krijgen van geprikkeldheid, woedeaanvallen en depressies.

Conclusie

Er zijn dus een heleboel redenen te noemen waarom slapen belangrijk is. Als je niet slaapt, zul je sterven omdat je lichaam niet wordt hersteld. Daarnaast is slaap ook nodig voor je geestelijke en lichamelijke prestaties overdag en het opslaan van belangrijke informatie van de dag daarvoor.

Slaap dus iedere nacht gemiddeld 8 uur. En zorg dat je geen nachten overslaat. Je lichaam kan namelijk niet het te kort genomen nachtrust inhalen.  Als je meerdere dagen of zelfs weken slechts slaapt of te laat gaat slapen dan wordt het chronisch en gaat je gezondheid eronder leiden, het kan zelf eerder lijden naar diabetes.

Tips voor een goede nachtrust

Slaap op vaste tijden
Je lichaam houdt van regelmaat, alle hormonen kunnen zich dan volgens een vast patroon gedragen en ook mentaal weet je waar je aan toe bent. Gewoontes zijn zeer krachtig en vaak moeilijk te veranderen, een juiste slaapgewoonte kan ontzettend helpen je lichaam te vertellen wanneer het tijd is om te slapen.

Beweeg voldoende overdag
Als je lichamelijk voldoende gedaan hebt op een dag, dan nemen de hormoonspiegels een natuurlijke vorm aan waardoor je ’s avonds makkelijker in slaap komt. Ook wil je lichaam dan graag herstellen en zal inslapen makkelijker verlopen.

Dim de lichten
Zolang je in een lichte omgeving bent, denken je hersenen dat het overdag is en stelt zich dan niet in op nachtrust. Heel belangrijk: de TV en de computerschermen produceren ook licht en verhinderen daarom ook dat je slaap krijgt. Pas ook op met het boek lezen vanaf een tablet, deze geeft ook licht af en remt de aanmaak van slaaphormonen. Dus ook je mobiele telefoon.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *