Gezonde pepernoten recept

Training | Voeding | Leefstijl

Gezonde pepernoten recept

fit met ingrid pepernoten sinterklaas

Recept gezonde kruidnoten

Pepernoten vindt je tegenwoordig in elke winkel, je vindt ze in heel veel verschillende smaken, soorten en kleuren en tegenwoordig zijn er zelfs heuse pepernotenwinkels. Een walhalla voor de pepernootfan! Maar… zijn pepernoten ook een goede keuze? Je lees het het in mijn eerder geschreven artikel.

Om toch af en toe (of zoals één van de tips in het artikel hierboven aangeeft 1 of 2 keer per jaar) pepernoten te eten kan je ze natuurlijk ook zelf maken. Super leuk om te doen en omdat je in de keuken aan de slag gaat verbrand je ook nog een wat meer calorieën dan stil op de bank zitten en een meegebrachte zak chocoladenootjes uit de winkel leeg te kanen.

Eigenlijk is dit recept voor kruidnoten. De kruidnoot is vaak gemaakt van tarwebloem en is gekruid met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper, samen worden die ook wel de koekkruiden genoemd. Een kruidnoot is het half ronde balletje waar de pieten mee strooien. De pepernoot is een soort taai taai blokje en smaakt vaak naar honing. Dus verwar ze niet met elkaar.

Met het volgende recept kan je ongeveer 50 kruidnootjes maken, deze gezondere variant kruidnoten zijn lactosevrij, zonder geraffineerde suikers en zonder tarwe.

fit met ingrid pepernoten sinterklaas

Wat heb je nodig?

  • 140 gram speltmeel
  • 100 gram amandelmeel
  • 70 gram kokosbloesemsuiker
  • 5,5 tl speculaaskruiden
  • 6 el kokosolie, vloeibaar
  • 2 -3 el plantaardige melk
  • 1/4 tl zout
  • 6 druppels vanille extract

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng het meel (beide soorten) met de suiker, speculaaskruiden en het zout in een kom. Voeg daar de kokosolie (vloeibaar!) en de vanille aan toe en meng goed door elkaar. Voeg vervolgens 1 el melk aan het deeg toe. Het deeg word dan wat plakkeriger zodat je er een mooie bal van kan vormen.

Is het deeg nog te droog, voeg dan extra melk toe. Mocht het deeg per ongeluk te nat worden, voeg je nog wat extra meel toe.

Kneed het deeg nog even flink met je handen en vorm er vervolgens kleine balletjes van die je iets platdrukt. Verdeel deze over de bakplaat.

Zet het 15-20 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de kruidnoten lichtbruin kleuren.

Als ze uit de oven komen voelen ze nog wat zacht aan, maar als ze afkoelen worden ze vanzelf hard.

 

Lekker smikkelen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *