9 Gezonde BBQ tips

9 Gezonde BBQ tips

rendang fit met ingrid

Het is al een tijdje mooi weer, en bij mooi weer hoort vaak een barbecue. Ik zie op social media veel foto’s voorbijkomen van de traditionele barbecue met veel vlees en vis. Maar wekelijks barbecueën met wit stokbrood, speklappen en vette sauzen, is wellicht niet de slimste optie als je goed voor jezelf wilt zorgen. Daarnaast kan je op de modernste barbecues veel meer maken dan een stukje vlees. Daarom stelde ik onderstaande tips voor je samen om je feestelijke BBQ wat nieuw leven in de blazen. Durf jij te vernieuwen?

BBQ TIPS

Tip 1.  Overdrijf niet!

Een ‘valkuil’ bij de barbecue is dat men vaak veel te veel vlees eet. Vier, vijf, of misschien nog wel meer stukken vlees gaan er naar binnen. Maar waarom zo veel? Dat eet je op een niet-BBQ avond toch ook niet? Ik raad daarom aan niet te overdrijven met de hoeveelheden vis en vlees.

Tip 2. Kies een gezond product

Vlees barbecueën is qua bereiding eigenlijk heel gezond. Er komt geen boter, vet of olie aan te pas. Let natuurlijk wel op dat je vlees niet zwart geblakerd raakt door een te enthousiaste BBQ. Kies wel voor magere vleessoorten op de BBQ, zoals kipfilet, biefstuk, rosbief, entrecote, tartaar, rundergehakt of kalkoen. 
Wat betreft vis kun je niet zo veel fout doen bij een gezonde barbecue. Een lekker witvisje, of vis met de goede vetten, zoals zalm en tonijn. Allemaal goed! Ook lekker; gamba’s of coquilles aan een spies op de BBQ!

Wat je beter niet op de BBQ kan doen: varkensgehakt, half-om-half gehakt, hamburger (van varken), lamsvlees, karbonade, varkenslap, slavink, boomstammetje, worst, spekjes, speklap of gepaneerde producten.

Tip 3. Kies gezonde bijgerechten

Wit stokbrood is het meest gekozen bijgerecht bij een BBQ. Maar zoals jullie weten vult wit brood heel erg en geeft je weinig voeding. Je eet onbedoeld veel te veel. Kies daarom eens voor andere bijgerechten. Maak een lekkere salade, kies volkoren of volkoren stokbrood. Daarnaast kan je het brood ook helemaal achterwege laten en kiezen voor een bulgursalade of een heerlijke tabouleh. Bak krieltjes in een ovenschaal op de BBQ of pof een aardappel tussen de hete kooltjes.

Tip 4. Vergeet de groente niet!

Dagelijks 250 gram groente eten geldt natuurlijk ook op een BBQ dag. Zorg dat groente daarom ook een rol speelt. Maak groentespiesen, groentepakketjes of serveer snackgroente met een lekkere yoghurtdip. Of wat dacht je van gegrilde paprika, courgette, aubergine, venkel, rode ui… Een champignonstick, of grote gevulde portobello’ s, een maïskolf op de barbecue (kook de maïskolf eerst even en daarna grillen op de BBQ). Of een zoete aardappel in dikke plakken op de grill is ook erg lekker (wederom even voorkoken.)

Tip 5. Kies een thema

Je kan een thema geven aan je barbecue avond. Bijvoorbeeld Mexicaans of tropisch. Het leuke aan een thema is dat je alle bijgerechten kan afstemmen op het thema. Denk bij Mexicaans bijvoorbeeld aan bonensalade, tex-mex kipspiesen, quasadilla’s, of een burrito met hete kip.

Tip 6. Je hoeft niet alles op de BBQ te bereiden

Je kan natuurlijk je vlees, vis of Vega variant op de BBQ klaarmaken en de rest in de (buiten) keuken. Bijvoorbeeld; rijst, sperzieboontje en kipsaté van de barbecue. Zo heb je toch het barbecue gevoel met een ‘gewone’ maaltijd.

Tip 67. Laat één ding de hoofdrol spelen

i.p.v. meerdere kleine stukjes vlees kan je er ook voor kiezen om 1 groot stuk te gebruiken voor alle eters. Heel hip en superlekker is de beer can chicken, Een hele kip garen op een blikje bier of cola. Je serveert de kip dan naast een gepofte aardappel een heerlijke salade. Hier favoriet bij de andere huisgenoten is pulled pork van een stuk procureur. Je bent wel even bezig (laatste keer bij ons heeft het vlees ruim 21 uur op de BBQ gelegen!). Wij eten geregeld pulled chicken in een wrap of pitabroodje of maken Rendang in een gietijzeren BBQ pan.

Tip 8. Maak je maaltijd compleet met een eigen sausje.

Wat betreft sausjes en dips kan ik eigenlijk alleen deze tips geven: maak zoveel mogelijk zelf bij een gezonde barbecue! Leuk om te doen en natuurlijk véél lekkerder en gezonder dan uit de supermarkt!

Gezonde dip ideeën om zelf te maken: hummus, pesto, guacamole, yoghurtdip met verse kruiden of een rode of groene salsa.

Tip 9. Fruit op de barbecue

En wat dacht je van fruit op de BBQ? Lekker tussendoor, maar ook als toetje na de BBQ. Een schaaltje gegrild fruit… een heerlijke afsluiter van een avondje barbecueën! Welk fruit is geschikt voor de BBQ? O.a. ananas, banaan (in aluminiumfolie), perzik, nectarines en zelfs watermeloen. Doe eens gek, een gooi de BBQ vol met fruit! Zie het heerlijke recept van de ananas sticks.

Als jij bovenstaande BBQ tips erbij houdt met je volgende gezonde barbecue, kun je met een gerust hart elke week die BBQ aan zetten! Nu nog een zonnige zomer, en dan moet dat goed komen.

Kijk gerust eens op mijn Instagram pagina voor recepten en inspiratie en BBQ tips.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *